Historia

Historia

Annersagård som ligger i Torpa några kilometer utanför Varberg har funnits i Ann Karlssons familj under väldigt lång tid. Gården har faktiskt anor ända tillbaka till 1600-talet. Jordbruket har alltid stått i centrum, men nu är det alltså nya tider på gården.

Gården har gått i arv från generation till generation. Ann och Lars-Erik tog över 1984. Önskan var såklart att något av de tre barnen: Sandra, Tomas eller Emma skulle ta över gården. Men Ann och Lars insåg tidigt att ingen av dem skulle bli bonde. Därför känns det fantastiskt roligt att alla våra barn nu satsar på att förädla gården tillsammans, säger Ann Karlsson.

 Annersagård har nämligen blivit en bröllopsgård. Grishuset har blivit cateringkök, vedboden har blivit toaletter och där den gamla kvarnen tidigare stod finns det plats för ett rejält mingel. En våning upp finns bar, scen, food-court och plats för upp till 100 sittande gäster.

– Jag har verkligen haft en stor rädsla för vad som ska hända med gården. Man vill inte vara den som blir tvungen att sälja den bara för att man inte vill hålla på med jordbruk. Det här var vårt sätt att få nytt liv på gården, säger Emma Askman, vars band Face-84, kända från både Melodifestivalen och Dansbandskampen, även hade gården som bas och replokal under sina tio verksamma år.

Hela familjen har varit involverade i projektet

Den nya satsningen på gården har dessutom varit ett riktigt familjeprojekt. Varje söndag i nästan ett års tid var alla barn med respektive och Anns och Lars-Eriks alla elva barnbarn samlade på gården för att arbeta och grilla korv. Som tur är har det funnits både elektriker och snickarkunniga inom familjen och Emmas svägerska Camilla Stjernsken har stått för idéerna kring dekorationer och design.

– Vi har gjort en väldig förändring och renovering av ladan. Det går knappt att känna igen sig längre, säger Ann Karlsson.